flyer-vrouwen-in-sportfilms

PERSBERICHT
Amsterdam, 20 september 2016

23 SEPTEMBER IN HET KETELHUIS
VROUWEN IN SPORTFILMS
In samenwerking met kenniscentrum voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Atria besteedt het International Sports Film Festival Amsterdam speciale aandacht aan vrouwen in sport. Twee bijzondere sportfilms gaan aanstaande vrijdagavond in première, gevolgd door een spraakmakend debat. Sunakali, over hoe voetballende meiden op de hoogvlaktes in Nepal helden worden; en Keepers of the Game, waarin een groep Indiaanse dames een Lacrosse team op richt, terwijl de sport binnen hun cultuur officieel alleen door mannen mag worden beoefent.

Aansluitend aan de filmvertoning is er een debat waarin gesproken wordt over de representatie van vrouwen in sportfilms en media. Het valt namelijk op dat in sportfilms over vrouwen vaak de problematiek (seksisme, ongelijkheid, maatschappelijke/culturele barrières) in plaats van de heroïek centraal staat. Daarbij groeit de kritiek op verslaggeving rondom vrouwensport die vaak seksistisch is. Kijk bijvoorbeeld naar www.covertheathlete.com, een reactie hierop, waarbij journalisten mannelijke sporters vragen voorschotelen die vrouwelijke sporters vaak krijgen. Dat terwijl de Nederlandse sportvrouwen tijdens de Olympische Spelen erg succesvol waren. De journalistiek lijkt niet zo dynamisch als de sport zelf.

Bij het debat schuiven aan: sportjournaliste Barbara Barend, voormalig profvoetbalster en international Leonne Stentler, onderzoeker van sport en media Jacco van Sterkenburg en Hassnah Elhage, vertegenwoordiger van sporters en sportconsultant. Gespreksleider is Linda Duits.

Tickets en info
Het programma vindt plaats op vrijdagavond 23 september vanaf 20.00 uur in bioscoop Het Ketelhuis. Ga voor tickets naar de ticketshop.

Over Atria
Met haar kennisbronnen – bibliotheek, archief en onderzoek – levert Atria  een bijdrage aan het debat over de positie van vrouwen in hun maatschappelijke én historische context.

Over het ISFFA
Of het nu om cultuur, politiek, de zoektocht naar zingeving en geluk, of de kracht van de menselijke geest gaat: sportfilms zijn enorm rijk en behoren tot de meest interessante en inspirerende films die worden gemaakt. Daarbij is sport één van de meest mediagenieke en verhalende onderwerpen die je maar kunt bedenken. Het International Sports Film Festival Amsterdam komt voort uit passie voor sportfilms en de overtuiging dat er in een sportland als Nederland draagvlak en waardering is voor dit bijzondere genre. Op het ISFFA zie je de beste sportfilms van over de wereld!


Noot voor de redactie: voor alle hierboven beschreven onderdelen zijn de benoemde personen beschikbaar voor een interview.

Meer info: Jelle Raven, jelle@isffa.nl of 06 45 077 522.

Trailers:
Sunakali: http://isffa.nl/portfolio/sunakali/
Keepers of the Game: http://isffa.nl/portfolio/keepers-of-the-game/

Beeldmateriaal:
Logo ISFFA: http://isffa.nl/wp-content/uploads/2015/03/Logo-4-31.png
Poster Sunakali: http://isffa.nl/wp-content/uploads/2016/09/Sunakali-poster.jpg
Foto Sunakali: http://isffa.nl/wp-content/uploads/2016/09/Sunakali-foto.jpg, door Bhojraj Bhat
Poster Keepers of the Game: http://isffa.nl/wp-content/uploads/2016/09/Keepers-Of-The-Game-Poster.jpg
Foto Keepers of the Game: http://isffa.nl/wp-content/uploads/2016/09/keepers-of-the-Game-foto.jpg, door Judd Erlich